email contact@innom.nl
Verlichting en sfeer met lichtadvies

Informatie en advies voor woningverlichting.

duurzaam advies SOORTEN VERLICHTING

Verlichting is er in veel soorten en uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan staande lampen, hanglampen, spotjes, plafondlampen of tafellampen.

Maar ook bijvoorbeeld verlichting boven een schilderij of achter een koof of lang een trap zijn verlichtingsoorten die je kunt toepassen in huis.

Verder is er natuurlijk nog veel verschil in lichtbronnen. Zoals TL verlichting, gloeilampen, spaarlampen, Halogeen verlichting en LED verlichting.

Met name LED verlichting is de laatste jaren erg in opkomt, vanwege het lage energieverbruik. Je kunt hier ook makkelijk kleuren mee maken, wat voor extra sfeer kan zorgen.


wooninrichting SFEERLICHT

Over het algemeen kiezen mensen als het om verlichting gaat lampen uit die passen bij de smaak of inrichting van de woning. Waar echter vaak uit praktische overweging overheen wordt gestapt zijn de juiste plekken voor de verlichting, en de toe te passen lichtbronnen.

Meestal gaat men er vanuit dat de bestaande lichtpunten in kamers niet zomaar te veranderen zijn, en naeen keuze voor een 25, 40 of 60 watt lichtbron houdt het ook vaak genoeg al op.

Maar met licht kun je zoveel meer sfeer maken dan je denkt, dat het best een goed idee zou kunnen zijn om een lichtplan te laten maken. Of zelf goed over het licht na te denken.


klussen LICHTSOORTEN

Om zelf een lichtplan te maken is het goed om vooraf de soorten verlichting die je hierin kunt toepassen te kennen:

 • Basisverlichting - dit is de algemene verlichting van de ruimtes, in principe als daglichtbenadering
 • Functionel verlichting - dit is de verlichting boven en eettafel, werkverlichting of leesverlichting
 • Accentverlichting - dit is verlichting die je gebruikt om details aan te lichten, accenten in huis zoals een kunstwerk, foto of een leuk detail in de woning
 • Decoratieve verlichting - dit is verlichting die op zichzelf voor sfeer zorgt, vaak een mooie lamp met zacht licht. Of bijvoorbeeld een haardvuurtje puur voor de sfeer

 


LICHTPLAN MAKEN

Als je een lichtplan wil maken, hou dan rekening met de soorten lichten die we hebben omschreven, en de volgende stappen:

 • Zorg voor een goede plattegrond van je ruimte met daarop bestaande aansluitpunten en de inrichting van meubels en details zoals schilderijen.
 • Geef aan waar activiteiten plaatsvinden in de ruimte. Denk dan aan de eethoek, leeshoek, werkhoek.
 • Maak een overzicht van de basisverlichting die je wilt hebben. Denk daarbij aan de algemene verlichting van de ruimte, zonder specifieke accenten. Hou hierbij rekening met bestaande lichtpunten.
 • Bepaal waar je accentverlichting wil toepassen voor een leuke sfeer en contrast.
 • Voeg de functionele verlichting toe voor de werkplekken. Kijk daarbij goed naar wat algemene en functionele verlichting moet zijn. Maak functionele verlichting zomogelijk dimbaar.
 • Als je een totaalbeeld hebt van de plekken waar je algemeen, sfeergevoelig of functioneel licht wil toepassen, is het zaak om de juiste armaturen te kiezen.
 • Bij het kiezen van armaturen is je eigen smaak en de samenhang van het geheel van belang. Ook kun je hierbij decoratieve verlichting toepassen door bijvoorbeeld een hele mooie staande lamp of leeslamp.

ZWEVEND TOILET

Hieronder nog een aantal tips die je kunt meenemen bij het verlichten van je woning:

 • Ga uit van bestande ansluitpunten, maar loop niet weg voor aanpassingen van die aansluitpunten of het slim omzeilen ervan als je een andere plek wilt
 • Probeer met verschillende licht hoogtes te werken, en maak mooie acenten op de elementen in je woning
 • Werk met voldoende contrast. Een ruimte die volledig verlicht is, heeft veel minder sfeer dan de afwisseling van donker en licht
 • Werk met een aantal dimbare verlichtingen om de sfeer aan te passen of bijvoorbeeld een leeshoek feller of minder fel te maken per persoon
 • Combineer ook licht met kleurgebruik in je woning. En kies de juiste kleuren voor je lichtbronnenONZE THEMA'S

 


KLUS OVERZICHT

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • woning onderhouden

  Hiernaast een verzameling van opvallende, interessante of nuttige berichten over onderhoud, verbouwingen, inrichting of gebreken en alles in en om wonen.

 • TWEET over ONDERHOUD enzo
  Posted by : Innom onderhoud

 • gallery 2
 • MEER over verlichting enzo


NEEM CONTACT OP

Wilt u als leveracier of adviseur op het gebied van verlichting er echt uitsprinngen op onze website? Neem dan contact gewoon met ons op voor een bijzondere vermelding op onze website, en overtuig ons dat uw kwaliteit past bij de adviezen die wij onze bezoekers willen bieden!

Hiernaast op de kaart een gigantisch aantal verlichting gerelateerde bedrijven of winkels. Maar hoe vind je hier nu de juiste in? Heeft u hulp of advies nodig met een keuze voor de beste professional in uw regio, of heeft u een andere vraag, neem dan gewoon even contact met ons op.

 

icon 3www.innom.nl

icon
Goede voorbereiding en kennis van zaken is belangrijk als je aan onderhoud, verbouwen of inrichten van een woning of andere ruimte begint. Ons advies is: Laat je hier inspireren om zelf de juiste keuzes te kunnen maken!

ONZE PARTNERS